- Editorial: LAERTES
- Año de edición: 2013
- Materia: Relatos cortos
- ISBN: 978-84-7584-914-0
- Páginas: 131
- Encuadernación: Rústica
- Colección: < Genérica >
- Idioma: Catalán
9,00 €
Alerta disponibilidad online9,00 €
Voltaire (París, 1694-1778), nom amb què és conegut l'escriptor i filòsof francès François-Marie Arouet, va ser una figura emblemàtica de la Il·lustració, juntament amb Montesquieu i Rousseau.
A banda de les seves inquietuds polítiques, que el van dur a ser empresonat a la Bastilla i a haver-se d'exiliar (en diverses ocasions), Voltaire va ser autor d'una immensa obra literària que avui dia continua vigent.
Càndid o l'optimisme és un conte filosòfic, publicat l'any 1759, que reflecteix el conservadorisme de la noblesa i les injustícies socials de la seva època. A partir de les idees del filòsof alemany Leibniz, que considerava que aquest món, en tant que volgut per Déu, era «el millor dels mons possibles», Voltaire va mostrar, amb una fina ironia, el contrast entre les idees optimistes que exposava el personatge Pangloss i les situacions reals que es van trobant la resta de personatges.
Càndid o l'optimisme va ser el pretext que va utilitzar Voltaire per denunciar, entre altres qüestions, la manca d'heroisme de les guerres; l'arbitrarietat de les religions (catòlica, protestant, jueva i musulmana), enfront d'una religió natural sense repressions de cap mena; la fastuositat de les monarquies europees davant de la senzillesa del rei d'Eldorado; els escriptors, els crítics i els editors, amb qui tenia discussions i litigis, i que va descriure com una colla d'ignorants. Voltaire va finalitzar la seva llaminadura literària situant els seus personatges en un espai tranquil, convençuts que l'única manera d'aconseguir la felicitat era treballar a l'hort i «no escalfar-se el cap». L'obra va ser tot un escàndol per als sectors conservadors i religiosos de la seva època.
Per dur a terme l'adaptació de l'obra Càndid o l'optimisme, hem canviat el tractament de vós a vostè. Tots els capítols de l'obra han estat adaptats i, així mateix, tots els personatges rellevants hi són reflectits, utilitzant, sempre, un llenguatge planer. Hem fomentat el diàleg perquè la lectura sigui més àgil i amena. A més, hi hem incorporat notes a peu de pàgina per aclarir el significat d'aquells termes que poguessin dificultar-ne la lectura o per ampliar-ne la informació.
Añadir a mis favoritos
Compartir