RETROTOPIA

RETROTOPIA

19,00 €

  • Editorial: ARCÀDIA
  • Año de edición:
  • Materia: Sociología
  • ISBN: 978-84-946163-5-8
  • Páginas: 224
  • Idioma: Catalán

19,00

Alerta disponibilidad online
No Disponible El artículo se encuentra agotado para la venta online en este momento, pero puedes consultar si lo tenemos disponible en alguna de NUESTRAS LIBRERÍAS:

19,00 €

El sociòleg polonès d'origen jueu Zygmunt Bauman (Poznan, 1925-Leeds, Regne Unit, 2017) aborda en el seu assaig Retrotopia el moviment de tornada al passat que busca en les antigues institucions econòmiques i socials una sortida a la manca d'estabilitat i incertesa de la societat actual que el mateix autor va definir com "modernitat líquida". Considera que s'ha produït un profund canvi de mentalitat, derivat de la crisi financera iniciada als Estats Units el 2008, que va adquirir un abast universal a causa del sistema de la globalització econòmica.
Com a conseqüència de la fallida, segons la hipòtesi de l'autor, les distàncies que separen els rics dels pobres s'han fet més extenses, alhora que els grans capitals es concentren cada vegada en un nombre menor de privilegiats. Les molt limitades perspectives de futur, la inseguretat en l'ocupació, el baix nivell dels sous i la facilitat en els acomiadaments, creen un clima de desconfiança cap als governs que permeten tals injustícies. Els ciutadans "indignats" rebutgen els actuals sistemes democràtics als quals acusen de complicitat amb les grans empreses i el capital, en lloc de protegir els interessos dels treballadors. Es percep en l'enfocament del professor Sygmunt Bauman, catedràtic de Sociologia a la Universitat de Leeds, la defensa d'alguns dels postulats marxistes que professava en els seus anys de militància en el partit comunista polonès, encara que no proposa la volta a un sistema que considera fracassat. Sí defensa, en canvi, una major intervenció de l'Estat en el control dels mercats laborals, que impedeixi als empresaris abusar de la seva posició de força en contra dels seus empleats. De cara al futur, es mostra partidari de reforçar els vincles d'unió comunitària i el sentit de la justícia social, tasca que s'atribueix tant a la responsabilitat dels governs i sindicats com als ciutadans. Proposa establir vies de diàleg entre els interlocutors per evitar actituds violentes i facilitar acords que contribueixin a repartir de manera equitativa els recursos disponibles en benefici del bé comú. Entre els sectors cridats a intervenir en aquestes converses se cita de manera genèrica les grans religions i, de forma elogiosa, el Papa Francesc en els seus esforços per retornar al concepte de la solidaritat humana el seu veritable sentit al servei de la convivència pacífica. A l'àmplia formació filosòfica de l'autor s'uneix els seus notables coneixements sobre història, art i moviments culturals de l'època actual, que exposa amb estil amè i assequible dins del to d'alta especialització propi d'un estudi acadèmic. Zygmunt Bauman va ser guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de la Comunicació i Humanitats a 2010.

Más libros de este autor

Ver todos
Zygmunt Bauman

Zygmunt Bauman

(Polonia, 1925 – Reino Unido, 2017)Nacido en el seno de una familia judía no practicante, huyeron de su país natal a la Unión Soviética en 1939 ante el terror nazi. Se alistó en el primer ejército polaco controlado por los soviéticos, trabajando como instructor en educación política. Participó en las batallas de Kolberg y Berlín. En mayo de 1945 recibió la Cruz Militar del Valor. Años después volvió a su país, siendo miembro del Partido Comunista y profesor en la Universidad de Varsovia hasta que en 1968 tuvo que volver a huir ... [Leer más]

Política de privacidad

Hola! Hemos cambiado nuestra política de protección de datos para adecuarnos al nuevo Reglamento General de Protección de Datos (RGPD), en vigor desde el pasado 25 de mayo de 2018. Para continuar siendo cliente y poder gestionar tus pedidos, necesitamos que des tu consentimiento a dicha nueva política.

Continuar